8 Ocak 2018 Pazartesi

Toprak, Mutfak ve Teknikleri

"Belki de yazma eylemi, şu ufak tefek insan bedeninin koskoca bir dünyaya açılmasını sağlıyordur."* Bu yüzden yazmayı, anlatmayı seviyor olabilirim. Madem mutfak benim işim diye bu yola çıktım, bugün mutfaktaki kesim tekniklerine dikkat çekmek istedim. Toplamda 12 çeşit kesim tekniği, 2 adet sebze torbaları olarak adlandırdığımız Bouget Garni ve Sachet D'epices ve segment çıkarma işlemi var ki hepsi de mutfakta hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar, evet ilk zamanlarda "amaan, ne gerek var doğra gitsin" duygusuna bürünsek de iş tabak sunumuna geldiğinde detayların ne kadar önemli olduğunu anlamak zor olmuyor.
Nasıl ki; Tomris Uyar, Otuzların Kadını adlı kitabında toprak, mutfak ilişkisini şu sözler ile gözler önüne serer, işte bu yüzden topraktan gelenin tabağa yerleştirilmesi de bizler için kıymetlidir. "Baharda, Otuzların Kadını, maydanoz, kekik, nane, ekerdi oradaki bir avuç toprağa. Mutfak penceresinin çıkıntısına ilişir, önündeki bahçe kadar küçük gökyüzü dilimini gözlerdi uzun uzun. Ektiği otların kokularını duyardı. Sonra, cam arasına sıkıştırdığı havanelini alıp doğru içeri."* *Tomris Uyar, Otuzların Kadını, Can Yayınları, 1992-1994

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Başka Mutfaklar

Her şey, bir alışveriş merkezinin alt katında bulunan bir sinema salonuna girmemizle başladı. Kendimizi kimselerden farklı görmüyor olsak da...