Her şey, bir alışveriş merkezinin alt katında bulunan bir sinema salonuna girmemizle başladı. Kendimizi kimselerden farklı görmüyor olsak da izleyebileceğimiz filmler sadece Başka Sinema aracılığıyla bizimle buluşuyordu ve bu gerçeği bilmek, bir nebze de olsa bizi rahatlatıyordu çünkü bizim gibi bissürü kişi vardı.
O gün izleyeceğimiz film "İşe Yarar Bir Şey'di." Yönetmenliğini Pelin Esmer'in, senaristliğini ise yine Pelin Esmer ve Barış Bıçakçı'nın üstlendiği içinden yolların geçtiği bir film. (Barış Bıçakçı hakkında çok daha uzun bir yazı yazılması gerektiğinden bunu şimdilik erteliyorum.)
Canan ve Leyla., iki kadın...
Bir tren yolculuğu ile tanırız onları ve farklılıklarına bağlanırız. Filmin gidişatında, şiirlerin, sofraların ve kadınların, hayatlarının bir yerlerde buluştuğuna tanık olurken Gülten Akın, Barış Bıçakçı ve Kjersti Skomsvold'un sözleri ile de edebiyatın, filmlerin, görsel sanatların aslında hayatlarımıza nasıl etki ettiğine de şahit olduk.
Bu yüzdendir belki de film devam ederken herkes kendine bir pay çıkartmaya çalışıyor gibiydi ve benim de aklımdan geçen tıpkı Skomsvold'un da dediği gibi "ben turuncuyum ve hiçbir şey turuncu ile kafiyeli değil" sözüyle ilişkili olarak acaba turuncu bir yemek yapabilir miyim sorusu idi ve bu noktada vejetaryen mutfak imdadıma yetişti. Turuncusu ve yeşillikleri bol olan bir beanburger hem film sonrası hafif bir seçenek olacak hem de soframızda konuşulacak farklılıklarımıza eşlik edecekti.
İşte tarifi;
Sotelenmiş İstiridye Mantarlı BeanBurger
Malzemeler:
Kuru Fasulye 125 gr Haşlanmış
Sarımsak Tozu 1 Tutam
Tuz 5 gram
Barbekü Sos 30 gram
Karnabahar 50 gram (haşlanmış)
Havuç 50 gram (rendelenmiş)
Sarımsak 1 diş
Yeşil Meksika Biberi 1/2 adet
Kırmızı Dolmalık Biber 50 gram
Soğan tozu 1 gram
Toz kimyon 2 gram
Keten Tohumu 12 gram
Susam 10 gram
Un 20 gram
Panko 20 gram
Sunum İçin:
İstiridye Mantarı 100 gram
Yedikule Marulu 2 adet
Domates 1 adet
Horseeadish Sos 50 gram
Hamburger Ekmeği 2 adet
Panko 200 gram
Yumurta 2 adet
Un 20 gram
Sıvı yağ
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Karnabahar ve fasulyeleri rondodan çekip püre haline getiriyoruz. Havuç, sarımsak ve kırmızı dolmalık biberi yağsız tavada 2 dakika kadar soteleyip nemini alıyoruz. Tüm malzemeleri bir tencerede karıştırıp, 30 dakika kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.
Dinlenme işlemi tamamlandıktan sonra köfte harcımıza şekil veriyoruz. Sırasıyla un, yumurta ve pankoya bulayıp kızartıyoruz. Mantarları, tuz ve karabiber eşliğinde sıvı yağda soteliyoruz. Domatesleri ince ve yuvarlak bir şekilde kesiyoruz. Hamburger ekmeklerinin içine sosumuzu sürüp, yedikule marulu, köfte, domatesler ve istiridye mantarlarını da kat kat dizerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder